fbpx

Particulier


Badkamer Utrecht

De badkamer in dit bovenhuis is als eerste ontworpen in een reeks verbouwingen. Slimme oplossingen en een moderne materiaal gebruik werden gevraagd bij de aanvang van het ontwerpproces.

Om meer daglicht in de badkamer en gang te betrekken is de tussenmuur van de werkkamer en de badkamer aan de bovenzijde opengebroken en voorzien van en bovenraam met een matte folie. De tegelstrepen in de lambrizering komen steeds terug. Soms daartussen betegeld soms als onderdeel van een spiegelwand. Het type wasbak en het vrijstaande design ligbad hebben vandaag de dag nog steeds een eigentijdse uitstraling.

De vloer van de gang en de badkamer zijn als overgang van de twee materialen "in" de badkamer gelegd. Daarmee komt het spel van binnen-buiten, wanneer is zijn de ruimtes gang en wanneer badkamer verder tot uitdrukking. Diepte werking van de douche vind met in de geprofileerde bad van smalle tegels die via vloer rechtop op de douchewand omhoog steekt.

Scheidingswanden met een interne functie (kasten) verdelen de natte en droge zone. Met aan de rechterzij de douche en links het privé gelegen maar toch gedeelde toilet.

Opdrachtgever
Particulier
Architect
Linda Zadelaar
Jaar
2004
Bouwbudget
€15.000
Oppervlakte
ca. 15m2

In de oude situatie was er een gebrek aan daglicht en veel ruimte werd gebruikt voor het draaien van de deuren de gang in. Dit was een aanleiding om te onderzoeken of er mogelijkheden waren om bijvoorbeeld met schuifdeuren te werken. Uiteindelijk resulteerde dat in een grote schuifdeur van gematteerd glas met een dubbele functie. Namelijk in een beweging van de deur die de studiekamer opende waarbij de badkamer dicht ging of andersom. De badkamer wordt geopend en daarmee de studiekamer wordt gesloten. Zo hebben we te maken met een ruimte die soms gang is en open om dan weer in gesloten vorm een intieme badkamer te zijn.