De GELUIDSSPIEGELS van Henge

Spectaculaire resten van een dead-end technologie. De drie ‘luisterende oren’ van beton bij Denge in de buurt van Dungeness in Kent zijn de bekendste van verschillende ‘early warning’ akoestische spiegels gebouwd tussen 1916 en 1930, langs de Britse kust.

Denge3 Denge4

Als voorloper van de radar, werden de geluidspiegels gebruikt om vroegtijdige signalering van vijandelijke vliegtuigen (of luchtschepen) die Groot Brittannië naderden over het Engels Kanaal op te merken en hen vroegtijdig te onderscheppen. Ze voldeden lange tijd maar de ontwikkeling van snellere vliegtuigen maakte hen minder bruikbaar. Toenemend omgevingsgeluid maakte het moeilijker om de spiegels succesvol te blijven gebruiken en de radar maakte akoestische detectie overbodig.

Wat een prachtige vreemde objecten aan de Engelse kust! Zouden het over een paar honderd jaar van die zelfde bizarre en fascinerende dingen zijn als bv. Stonehenge?  Of zijn ze toch geplaatst door aliens?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Round_acoustic_mirror_-Denge_-Kent_-England_-side-19July2009

Mocht je trouwens interesse hebben om ze zelf te bewonderen en te ervaren? De enige manier om een bezoek te brengen aan de Denge geluidspiegels is via één van de zeer populaire, begeleide wandelingen die door het Romney Marsh Platteland Project worden georganiseerd. Er is géén openbare toegang tot de Dungeness spiegels, die in het midden van een verlaten grindgroeve ligt. Neem contact op met de Romney Marsh Platteland Project voor de data van de toekomstige begeleide wandelingen.

Mocht je er veel meer over willen weten dan kan je er alles over vinden via deze link.

Heb jij vragen over akoestiek? Of ken jij bijzondere verhalen over akoestiek op mooie plekken, ruimtes?
Laat me het weten ajb of laat hier een reactie achter en deel mee in kennis en beleving van slechte/goede akoestiek.


Leave a Comment