Lekker dan: je buurjongetje is @ DRUMLES

…en dan begint de ellende. Je belt aan bij de buren en spreekt af dat er bepaalde oefentijden zijn. Maar jij weet ook wel dat jij straks met zijn makkers gaat jammen in de woonkamer als pa en ma niet thuis zijn. Het wordt tijd dat je advies gaat inwinnen hoe de overdracht van het drumgeluid zo min mogelijk irritatie zal gaan opleveren voor jou oren.

In tegenstelling tot instrumenten als een gitaar of een trompet, krijg je bij een drumgeluiden te maken met een aantal aspecten. Een drumstel maakt twee soorten geluiden. Een eerste soort is, net als bij een gitaar of een trompet, luchtgeluid en een tweede soort is contactgeluid. Dit contactgeluid wordt door de trillingen van de trommels via het onderstel overgedragen op de vloer en ook het basspedaal dat met de voet bediend wordt geeft flinke beuken op de vloer. In tegenstelling tot luchtgeluid bezit contactgeluid een grote reikwijdte en een sterke intensiteit dat in een hele gebouw te horen kan zijn.

Om verder in gesprek te gaan met de buurouders kan je uitleggen dat het contactgeluid is tegen te gaan. Je dient te adviseren om een verhoging voor het drumstel te laten plaatsen. Handig want naast contact geluid zorgt het ook voor bescherming tegen gaten en deukjes, krassen in de pakketvloer. Hiervoor zijn diverse producten verkrijgbaar die gewoon  op de vloer rond het drumstel gelegd kunnen  en daarna afgedekt worden met een stabiele houten plaat, met een tapijtje daar weer over. Essentieel is dus, dat de houten plaat zwevend (dus zonder contact met de muur of de vloer) gelegd wordt. Alle trillingen die ontstaan in het onderstel van het drumstel worden door deze zgn. “drumabsorber” ontkoppeld en bij een voldoende materiaaldikte niet meer doorgegeven aan de vloer. Een natuurkundig proces zorgt er hierbij voor dat de kinetische energie van de contactgeluidtrilling omgezet wordt in warmte-energie. Ga ervan uit dat de minimale materiaaldikte tenminste 40 mm moet zijn.

IMG_2900 IMG_2902

Voor extra absorptie van het luchtgeluid is de toepassing van akoestische elementen aan wand of plafond gewenst. Natuurlijk kan met de lekker saaie panelen opgelost worden maar er zijn ook andere opties. Door meerdere kleuren te combineren of grote panelen met een geprinte afbeelding, foto kunnen geweldige optische effecten gecreëerd worden zodat de woon, slaap- of werkkamer mooi representatief blijft en ruim oogt.

Het is het vermelden waard dat voor de verkorting van de nagalmtijd in de ruimte slechts 33% van de hele wandoppervlak bekleed hoeft te worden. Bel me anders, dan kom ik een nagalm meting uitvoeren en kan ik een advies geven over de hoeveelheid isolatie/absorptie nodig is. Als het de bedoeling is om een gehele ruimte volledige geluidsabsorberend te maken moet echter een groter oppervlak bekleed worden. Stap voor stap kan gewerkt worden om tot het meest optimale resultaat te komen. Vaak is het al voldoende om het hele oppervlak van het plafond te bekleden met door de ouders gekozen absorbers. Het extra bekleden van de wanden verhoogt het effect en nu worden de nagalmtijden zeer sterk verkort.

Wanneer echter een te groot oppervlak bekleed wordt, bestaat het risico dat de nagalmtijd te kort is. Hierdoor kan de klank in de ruimte onnatuurlijk en te dof klinken. Daarom is het stapsgewijze bekleden van de oppervlakken aan te raden. Voor professionele toepassingen in bv. geluidsstudio´s mag niet van de richtwaardes afgeweken worden. Voor alleen spraakopnames dient de nagalmtijd tussen 0,4 en 0,5 sec. te liggen. Bij muziekopnames wordt een nagalmtijd tussen 0,7 en 1 sec. geadviseerd. Natuurlijk zijn deze laatste waardes slechts richtwaardes, die ook bepaald worden door de muzieksoort. Bij je buurjongetje gaat natuurlijk om het sparen van het pakket en het niet meer herkennen van paradiddles en zijn mislukte imitaties van drumsolo’s van Dave GrohlChad Smith, mijn favorietenzo nogmeer.

In privé situaties kan het zeer efficient zijn een aantal geluidsabsorberende elementen rond de verhoging van het drumstel aan het plafond zwevend boven het drumstel op te hangen. Dit oppervlak moet dan iets groter zijn dan het oppervlak van de verhoging voor het drumstel. Deze oplossing is gebaseerd op het feit dat de efficiëntie van elke absorber het hoogste is als deze heel dicht bij de geluidsbron geplaatst wordt.  Een dergelijke, zeer gerichte installatie vervangt vaak het bekleden van een groot oppervlak op de wand of het plafond. Vooral in woonruimtes is deze, optisch zeer mooie, oplossing erg populair. Je kan misschien voorstellen dit op een esthetisch verantwoorde wijze uit te voeren en dan bel je mij. Ik kom langs en bespreek de opties.

soundtiles

Is er toevallig de beschikking over een schuurtje of een kelder dan is daar het maken van een “ruimte in de ruimte” wellicht de meest bevredigende oplossing tegen de oefenherrie. (geloof me, zin ouders worden het ook zat) Alle wanden, het plafond en de vloer moeten dan bekleed worden met een materiaaldikte van ten minste 50 mm. In deze compleet beklede ruimte wordt dan een nieuwe ruimte gemaakt met houten of gipsen platen. Het is hierbij heel belangrijk dat de buiten liggende draagconstructie van de bekledingsplaten geen contact maken met de muur. De aansluitingen met de wand dienen te zijn ontkoppelt zodat alle trillingen die in de binnenste ruimte ontstaan niet geabsorbeerd worden van de buitenste ruimte.  Lucht- en contactgeluid worden op deze manier perfect gedempt. Dan is het drumpodium niet meer nodig en voldoet een leuk tapijt.

Maar we beginnen met meten want meten is weten tenslotte. Op de eerste afspraak maken we een quick scan. Met een handige app (Android en iPhone) kunt je de betreffende ruimte overigens zelf ook testen op galmtijd. Nu wordt het bijna leuk om te wachten tot het drumtijd is.

Van zelf fabriceren tot professionele systemen, in je woonkamer dient er aandacht te zijn voor ontwerp en functionaliteit. Het advies van iemand die met beide aspecten rekening houd en er mooi en goed in kan adviseren daarvoor kan je mij altijd raadplegen.
Afijn, laat me weten hoe het loopt. Heb je opmerkingen of extra tips, let me know.

Trouwens:
Ken je een heel mooie, coole oefenruimte of heb jij muziekles in een ruimte waar de akoestiek niet optimaal is, geef me dan een seintje, gaan we het regelen.

acoustic_rooms_commercial_2