RIMPELS in het water

Akoestiek is de wetenschap die mechanische golven (in de volksmond aangeduid als geluid) aanwezig in gassen, vaste stoffen of vloeistoffen bestudeert. De naam komt uit het Grieks woord “akouei” dat ‘hij hoort de akoestiek’ betekent. Akoestiek is overal, want 3D, maar wordt vooral als “instrument” toegepast bij het ontwerpen van collegezalen, bioscopen, theaters, etc.

Neem bijvoorbeeld cinema zalen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen in een bioscoop zaal de dialogen in de film goed hoort, ongeacht de positie van zijn / haar stoel. Het is ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de personen op de voorste rijen niet hun handen op hun oren hoeven te doen om te voorkomen dat hun trommelvliezen barsten door een te hoog volume van het geluid. Aldus ontstaat de noodzaak aan mensen die zich specialiseren in de akoestiek. In een volgende blog ga ik in op akoestiek in concertzalen. Laat je me rampzalige of juist fantastische zalen weten?

Een aantal boeken die door Europese en Amerikaanse musicologen zijn geschreven crediteren de beroemde Griekse filosoof Pythagoras als de eerste persoon die de akoestiek bestudeerde. Het is echter een vaststaand feit dat de Chinezen al het bestuderen van akoestiek sinds ongeveer 3000 voor Christus uitoefenden. Een Romeinse architect, ingenieur en schrijver, Marcus Vitruvius Pollio, schreef over de Echea, de toepassing en beïnvloeding van akoestiek in (open lucht) theaters. Je zou kunnen zeggen dat het het begin van bouwakoestiek is.

In moderne theaters wordt akoestiek met name beheerst en ingezet door het richten van geluid naar de juiste plek, het absorberen van geluid op bijzondere lokatie en het geven van geluid door geluidsinstallaties. Zet eens een speaker bij een bak water en er ontstaat de druppel beweging, rimpeling. Bij diverse frequenties zal dat resulteren in bijna identiek een patroon dat op een ander moment ontstaat. Vandaar de foto.

Die druppel was de inspiratie voor de ontwerpers van BAZIR om akoestische problemen in systeemplafonds het hoofd te bieden. Met het technische melamine schuim zijn naast de effen sneeuwwitte standaard plafondtegel deze cirkelvormen toe te passen. Er wordt nog getest en gemeten. Wordt vervolgt dus….

acoshape_HS_06_drop_arrive_soon

Extra:
Een grappig maar duidelijk effect van hoe rimpels in het water ontstaan in de natuurkunde les is het volgende filmpje. 
….en een nog bizarder natuurkundig effect met maizena en geluid, …ieks. Zo zie je maar welk effect geluid heeft. Een andere keer zal ik de positieve effecten van geluid laten zien in een minder vies filmpje.

Wil je reageren, heb je aanvullingen of tips, dan zie ik graag je bericht tegemoet.